Gruppeforløbet består af
Psykoeduktion
Du lærer hvad angst er. Årsager, symptomer, vigtige processer i hjernen ved angst mv.
Psykoterapi der involverer både krop, følelser og tanker.
Det er integrationen af disse tre aspekter, som gør angstbehandlingen særdeles effektiv:
- Du lærer, hvordan du får kroppen til at sanse ro og tryghed. Det er terapeutisk arbejde uden så mange ord. Vi vil have fokus på åndedrættet, fysiske sanseøvelser, kropslig afspænding og sanseøvelser i naturen. Alt sammen noget, der aktiverer det parasympatiske nervesystem, som er vores indre ”ro-system”, der får pulsen til at falde, vejrtrækningen til at blive dyb og rolig, og musklerne til at slappe af.
- Vi arbejder med de følelser, du gennem tiden har knyttet til angsten. Ofte er angsten for mange gået hen og er blevet en fjende, der skal nedkæmpes – eller noget man i hvert fald frygter, så den for enhver pris skal undgås. Du vil blive hjulpet til at møde angsten følelsesmæssigt på en helt ny måde: med accept, selvmedfølelse og selvomsorg. Dette er essentielle følelsesmæssige kvaliteter, der i høj grad vil hjælpe dig til at kunne slippe angsten.
- Vi arbejder som det tredje element også med kognitiv terapi. Kognitiv terapi har fokus udelukkende – eller primært - på tanker. Du lærer at identificere og ændre de negative automatiske tankemønstre, der leder til angst hus dig, og som også fastholder angsten. Du lærer at opløse katastrofetanker, hvilket er meget hensigtmæssigt, fordi det i høj grad er katastrofetanker, der får angsten til at eskalere og som skaber undgåelsesadfærd.
Eksponeringsterapi
I eksponeringsterapi bliver man stille og roligt tilvænnet til at være i de situationer, hvor man tidligere har oplevet angst, og som man derfor bevidst har undgået i noget tid. Det sker ved, at man udsættes (eksponeres) for de situationer, der fremkalder angsten, men det sker på en sikker og kontrolleret måde, som man selv har planlagt. Ved at lave gentagende eksponeringer – hvor man i situationerne bruger de meget effektive redskaber til selvberoligelse (som du lærer i gruppeforløbet), vil man opleve at angsten gradvist mindskes.
Praktisk
- Gruppen er lille (4-6 personer) og du vil opleve, at der bliver skabt et trygt og accepterede miljø i gruppen. Der etableres aftale om tavshedspligt i gruppen fra stat af.
- Gruppen oprettes, når der er minimum 4 tilmeldte. Der kan max. deltage 6 personer.
- Gruppeforløbene foregår i Stress- og Psykoterapeutisk Klinik i Hareskovby (Værløse, Furesø).
- Enkelte gange vil noget af terapien foregå udenfor, i naturen. Vi vil begive os ud i skoven, fordi vi her, i kontakten med naturen, kan lære en effektiv vej til at slippe tankerne, komme til stede og sanse indre ro i kroppen.
Hjemmearbejde
- Du vil hver dag skulle lave små øvelser derhjemme for dig selv (vejrtrækningsøvelser, mental træning mv). Du vil blive støttet og instrueret grundigt i øvelserne, så du ved hvad du skal gøre.
- Et stykke henne i forløbet, når eksponeringsprocessen starter, får du til opgave at lave to ugentlige eksponeringsøvelser. Du vil også blive støttet og instrueret grundigt i dette, så du ved præcis, hvordan du griber det an, og føler dig helt tryg ved opgaven.